31/07/2019

2 augustus 2019 1 By Marc Vander Putten

het sympathieke kruispunt

Ken je dat? een plek waar alles anders lijkt, waar alles conflictloos samenkomt. Zo is het bij mijn sympathiek kruispunt. De heer Auto vertraagt, glimlacht en maakt een beweging met de hand: ga maar door. Wekelijks. Geen voorrang hebben, wel voorrang krijgen. Daar, aan dit kruispunt. Zeldzaam en om te koesteren.

rubriek “praktiek”

afstand

ik kan verkeerd zijn (vertel het mij maar…), maar zo ervaar ik het: als ik met mijn fiets te weinig afstand neem tegenover de straatkant dan passeren auto’s mij sneller en dichterbij. Als ik daarentegen een bredere plaats inneem op de weg, vertragen auto’s gemakkelijker en nemen ze ook meer afstand, waarmee ik mij veel veiliger voel. Is dat een verkeerd gevoel?

Er sluipt een zekere logica in: hoe breder de weg, hoe sneller de auto. Als ik dus de breedte van de weg beperk door linkser te gaan rijden, zal ik zichtbaarder zijn en zal de chauffeur geneigd zijn om te vertragen. Of niet?

Kort maar bondig, deze keer…